INTERVIEW

'Ik zou niet meer zonder personal trainer kunnen'

Ontdek hoe personal training een absolute must geworden is voor ondernemer Joris (CEO Silverfin).

By
Tom Michielsen
26 januari 2024

Druk, druk, druk, een volle agenda en een pak stress, geen enkele CEO die eraan ontkomt. Door het tijdsgebrek blijft ook het streven om meer te bewegen vaak een vrome wens. Tijd voor personal training? ‘Het is een deel van mijn leven geworden.

Al jaren worstelt Joris Van Der Gucht (36), de CEO van de scale-up Silverfin, met ijdele pogingen om meer te bewegen. ‘Ik ging wel wat recreatief lopen, en als ik dat 10 kilometer kon volhouden, viel ik weer plat. De drukte van de job gebruikte ik vaak ook als excuus om een keertje over te slaan.’

Die frustratie duikt bij wel meer CEO’s op. Door hun zware verantwoordelijkheden en hectische agenda gaan ze gebukt onder stress. En net doordat ze zo weinig tijd hebben, bewegen ze niet genoeg en komen ze mentaal niet meer tot rust. Ook Louis Jonckheere (36), medeoprichter en chief product officer van Showpad, ondervond dat beweging er steevast bij inschoot. ‘Ik ben nooit sportief geweest. Ik zag daar lang de noodzaak niet van in. Maar naarmate je ouder wordt, begin je daar over na te denken. Ik ging wel regelmatig grote wandelingen maken, maar dat is nog iets anders dan intensief sporten. Ik voelde dat het algemene energiepeil niet goed zat. Ik wilde het roer radicaal omgooien.’

De essentie

  • Veel CEO's vinden niet de tijd om te sporten, maar ze hebben daar door stress en een drukke agenda wel grote nood aan.
  • Met een personal trainer lukt het vaak wel, omdat die een programma op maat maakt, aan huis komt en een dwingende, persoonlijke afspraak maakt.
  • Het aantal leden bij het jonge personaltrainingbedrijf Peak Coaching ging van vier naar meer dan 100 ondernemers op iets meer dan jaar tijd.

Met die verhalen werd ook Seppe De Baerdemacker geconfronteerd, toen hij als personal trainer werkte voor Gymloft, een studio die het midden houdt tussen exclusieve fitness en personal coaching, en heel wat bedrijfsleiders onder zijn klanten telt. ‘CEO’s hebben een heel apart profiel, en vragen dus ook een heel aparte aanpak’, zegt De Baerdemacker, die eerder leerkracht lichamelijke opvoeding was. ‘Die komt er vooral op neer dat je bewegingsaanbod flexibel is. Daarom besloot ik individuele trainingen aan huis te geven, op maat gemaakt en op een moment dat de ondernemer past. Het kan al van 6u30 uur ’s morgens tot 22 uur. We hebben per klant zelfs twee tot vier trainers, zodat we altijd iemand vrij hebben.'

In januari 2020 ging Peak Coaching van start, drie maanden voor de coronacrisis uitbrak. ‘Dat heeft me wel geholpen’, geeft De Baerdemacker toe. ‘Veel bedrijfsleiders konden niet meer reizen of op kantoor te werken, en bleken plots veel meer thuis te zijn.’

Ik ben frisser geworden door de trainingen en schud er de stress mee van me af. Aanvankelijk was het hard werken. Nu kijk ernaar uit. Mijn vrouw doet nu ook een sessie per week mee.
JORIS VAN DER GUCHT CEO SILVERFIN

Dat Peak Coaching aan een bepaalde nood tegemoetkomt, blijkt uit de snelle groei van het bedrijf. Bij de start in januari vorig jaar had De Baerdemacker vier ondernemers per week, die hij makkelijk zelf aankon. In december was dat gegroeid naar 50 sessies van een uur per week. Vandaag geven zijn tien trainers elke week 120 sessies, bij meer dan honderd ondernemers. De omzet is van 140.000 euro tot zowat 700.000 euro dit jaar gegroeid. Betalen doe je met vooraf gekochte credits, boeken via een app.

Jonckheere doet al sinds zes maanden twee sessies per week bij Peak Coaching. ‘Toen pas besefte ik hoe slecht mijn conditie was. Het is echt een eyeopener. In het begin was het ook echt de hel, afzien. Pas na twee maanden begon ik er de geneugten van te voelen. Vandaag kan ik niet meer zonder. Ik ben fysiek sterker, heb veel meer energie en voel me ook mentaal veel fitter. Het heeft me ook aangezet om grote trektochten te maken. Ik ga sinds kort ook twee keer per week tennissen.’

Frustraties

Ook Van Der Gucht traint twee maal per week bij het jonge bedrijf van De Baerdemacker. ‘Ik start er mijn week mee. Het is een deel van mijn leven geworden. Mijn vrouw doet nu ook mee. Ik ben er frisser door en schud ermee de stress van me af. Aanvankelijk was het hard werken. Nu kijk ik ernaar uit.’

Behalve de flexibiliteit is ook de ingebouwde competitie een motivator, vindt Jonckheere. ‘Ze kennen de mindset van een CEO. Ik ben, net als veel collega’s, heel competitief ingesteld. Daar spelen ze op in door challenges te organiseren met een puntensysteem.’ Ook de persoonlijke afspraak, die je binnen de 24 uur op voorhand niet meer kosteloos kan annuleren, legt druk om vol te houden.

Ik durf te zeggen dat ik door de meditatie anders in het leven sta. We hebben de meditatie-app Calm ook gratis ter beschikking gesteld van alle Showpad-medewerkers.
LOUIS JONCKHEERE CO-CEO SHOWPAD

Bij Peak Coaching worden zes domeinen aangepakt: beweging (altijd in de buitenlucht), voeding, ademhaling, immuniteit, stressbeheer en slaaphygiëne. ‘Daardoor is het veel meer dan gewoon een training’, zegt De Baerdemacker. ‘Gezonde voeding hangt samen met meer bewegen. Daarvoor ontwikkelen onze voedingsexperten een schema dat ook haalbaar is voor de bourgondiërs die CEO's vaak zijn (lacht). We werken onder meer met 'intermittent fasting' (een deel van de dag vasten, red.) of met koudeprikkels.’ Jonckheere is door het programma overgeschakeld naar zes dagen vegetarische voeding per week.

Wordt ook yoga, mindfulness of meditatie gebruikt om het mentale welzijn op te krikken? De Baerdemacker: ‘Onze aanpak heeft zeker een impact op het mentale welzijn. Yoga behoort ook tot het pakket, in combinatie met specifieke ademhalingsoefeningen.’

Jonckheere doet ook nog vier keer per week een kwartier aan meditatie. ‘Mijn compagnon bij Showpad, Pieterjan Bouten, heeft me geïnspireerd. Ik durf te zeggen dat ik daardoor anders in het leven sta. We hebben de meditatie-app Calm ook gratis ter beschikking gesteld van alle Showpad-medewerkers.’

Probeer gratis uit

Ontdek met je eigen ogen hoe het is om te trainen bij PEAK Coaching. Boek vrijblijvend je gratis proefsessie, met een coach die aan huis komt. Je zal zien: het is het waard voor jouw gezondheid.

PODCAST

Brent Luyckx van 4Gold over DNA-inzicht om je gezondheid, herstel en prestatie te verbeteren

INTERVIEW

Opkomende trends in e-health

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.