HEALTH TIPS

Last van perfectionisme? Dit zijn de gevaren als ondernemer

In de schijnwerpers van ondernemerschap schuilt een donkere schaduw die vaak over het hoofd wordt gezien: perfectionisme. Terwijl veel ondernemers streven naar foutloze resultaten en grenzeloos succes, kan de drang naar perfectie een verstikkende valkuil zijn die je groei belemmert en je welzijn ondermijnt. In dit artikel graven we dieper naar de onderliggende oorzaken van perfectionisme en hoe het een stille moordenaar kan zijn voor je bedrijf.

By
PEAK Coaching
16 februari 2024
perfectionisme bij ondernemers

Perfectionisme lijkt misschien een nobele eigenschap, maar de realiteit is verre van rooskleurig. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat perfectionisme bij ondernemers verwoestende effecten heeft op zowel mentale gezondheid als zakelijk succes. Een studie gepubliceerd in The Journal of Occupational and Organizational Psychology onthulde dat perfectionistische neigingen bij ondernemers sterk geassocieerd worden met verhoogde niveaus van stress, angst en burn-out. De constante druk om perfectie te bereiken leidt tot uitputting en kan zelfs de gezondheid van je bedrijf schaden.

Een onverzadigbare zoektocht naar foutloosheid

Een van de meest verraderlijke aspecten van perfectionisme is de neiging tot verlamming en uitstelgedrag. Ondernemers met perfectionisme verliezen zichzelf in eindeloze revisies en een onverzadigbare zoektocht naar foutloosheid. Dit leidt tot een verlies aan productiviteit en innovatie, waardoor je bedrijf stagneert in plaats van groeit. Onderzoek van de Universiteit van Bath toont aan dat perfectionisme bij ondernemers negatief gerelateerd is aan de groei van bedrijven, waardoor het een duidelijke bedreiging vormt voor je zakelijke succes.

Gelukkig zijn er strategieën die je helpen om het verstikkende juk van perfectionisme van je af te werpen en een gezondere benadering te omarmen. Hier zijn enkele tips:

  • Bewustwording: de eerste stap naar verandering is bewustwording. Als ondernemer moet je erkennen dat perfectionisme je groei belemmert en je welzijn in gevaar brengt.
  • Realistische doelen: in plaats van te streven naar perfectie, streef naar vooruitgang. Het stellen van realistische doelen helpt de druk verminderen en de focus te verleggen naar haalbare bedrijfsdoelen die je volhoudt op lange termijn.
  • Omarm imperfectie: fouten maken is menselijk en onvermijdelijk, vooral in de wereld van ondernemerschap. Het omarmen van mislukkingen als leermomenten kan een krachtig hulpmiddel zijn om je perfectionisme los te laten.
  • Zoek ondersteuning: als ondernemer hoef je niet alleen te worstelen met perfectionisme. Het zoeken van steun bij collega's, mentoren of professionele begeleiding kan enorm waardevol zijn bij het overwinnen van deze uitdaging.

Niet perfect, toch tevreden: hoe je perfectionisme ombuigt tot optimalisme

Het loslaten van perfectionisme is geen gemakkelijke taak, maar het is wel een essentiële stap op weg naar groei, werkgeluk en welzijn. Door realistische doelen te stellen, falen te omarmen en ondersteuning te zoeken, omarm je een nieuwe benadering die je in staat stelt om te gedijen in plaats van te overleven.

Het omarmen van imperfectie kan een bron van kracht en innovatie worden, en een katalysator voor groei en succes. Door te leren loslaten en te vertrouwen op jouw intuïtie en creativiteit, ervaar je als ondernemer een nieuwe paradigmaverschuiving.

Dus laten we een spreekwoordelijke toast uitbrengen op imperfectie, op het durven nemen van risico's en op het omarmen van de ondernemersreis met al zijn ups en downs. Want uiteindelijk is het de reis die je vormt, niet de bestemming. En in die reis, vol hobbels en kronkels, ligt de ware schoonheid van jouw ondernemerschap verscholen.

Ben je benieuwd om meer te horen over perfectionisme bij ondernemers en hoe je het aanpakt? Onze mental coach Liesbet Boone met 20 jaar ervaring geeft op 28 februari een ontbijtsessie in Villa Parkbos (Gent). Koop snel nog je ticket(s) en wees erbij!

INTERVIEW

Benedicte Goesaert over hoe kunst je flexibeler, creatiever én gezonder maakt

HEALTH TIPS

The future leader is a healthy leader

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.