RECOVERY

Prestatie en herstel voor ondernemers

Hoe presteer je als ondernemer op hoog niveau, én vooral: hoe herstel je achteraf? In dit blogartikel vind je op die vragen een antwoord.

By
Bloovi
21 sep 2022

Ondernemers moéten leven als topsporters, want ze moeten elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds presteren en voortdurend belangrijke beslissingen nemen. “De realiteit is echter vaak dat ze voor iedereen behalve zichzelf zorgen”, vertelt Seppe Debaerdemaecker.

“Als een topwielrenner op zondag een lastige wedstrijd heeft, dan doet hij maandagochtend een recovery training, wordt hij gemasseerd, gaat hij losrijden en gezond eten … Bij ondernemers kan je die wedstrijden vergelijken met grote stressmomenten – alleen gaan die bijna nooit kijken hoe ze daarvan kunnen recupereren. Terwijl ondernemen dus echt wel topsport is: het vraagt toewijding, het is werken aan een groter plan ... Net zoals een sporter op lange termijn aan zijn conditie werkt, bouwt een ondernemer aan het grotere verhaal van zijn bedrijf.”

Maar daar houdt de vergelijking niet op: zo presteren sporters net als ondernemers niet alleen. Ze beseffen heel goed dat alles teamsport is – zelfs wielrenner, dat eerder een individuele sport lijkt. Dat gaat dan ook niet alleen over het sportieve team van de renner zelf, maar ook experts rond voeding, mentale gezondheid, enzovoort.

“En niet te vergeten de supporters, van wie de renner heel afhankelijk is voor zijn marktwaarde. In een bedrijf kan je die supporters vertalen naar klanten. Supporters zijn je omgeving dus die moeten er zijn om je te steunen in moeilijkere momenten. Ook weet een topsporter dat het af en toe eens zal tegenvallen, wanneer hij bijvoorbeeld een mindere dag heeft, of van de weg wordt gereden, of tegen de schenen wordt geschopt. Maar hij beseft dat dit erbij hoort, en dat het belangrijk is weer rechtop te komen en verder te gaan.

Bouw voldoende rust en recovery in, laat je omringen door een team en werk en bouw stapsgewijs naar het grotere doel toe

Net zoals elke nuchtere ondernemer weet dat hij of zij wel eens het deksel op de neus zal krijgen: een offerte die niet wordt goedgekeurd, een meeting die niet loopt zoals verwacht, een talent dat je niet weet binnen te halen … Kortom, er zijn hele veel gelijkenissen tussen ondernemen en topsport. En daarom is het er ook zo’n mooie metafoor voor.”

Om de vergelijking heel concreet te maken geven de gezondheidsexperts drie tips die zowel opgaan voor de topsporter als de ondernemer: bouw voldoende rust en recovery in, laat je omringen door een team en werk en bouw stapsgewijs naar het grotere doel toe.

Net als Tanguy tijd nemen voor herstel? Ontdek ons aanbod recovery!

INTERVIEW

Benedicte Goesaert over hoe kunst je flexibeler, creatiever én gezonder maakt

INTERVIEW

Hoe PEAK Coaching het energieniveau van ondernemers maximaliseert

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.