MENTAAL

Waken over je mentale gezondheid en work-life balance: tips van Anneleen De Lille

Hyperintensief ondernemen, een agenda vol deadlines, een aanhoudende prestatiedruk: ondernemers moeten meer den ooit waken over hun mentale gezondheid en work-life balance. Anneleen De Lille, Expert in duurzame gewoonteverandering en auteur van het boek 'Minder werken, meer doen' geeft haar praktische tips.

By
PEAK Coaching
12 juni 2023

Hoe kun je alle ballen in de lucht houden? Hoe kun je in een maalstroom van to do's en verantwoordelijkheden toch nog opkomen voor je mentale gezondheid? Laat ons kijken naar de belangrijkste tips om je mentale gezondheid te bewaken, focus te houden en productief te zijn in een wereld vol afleiding.

Prioriteiten en de kracht van 'nee' zeggen

Iedereen tevreden stellen: het is zowat de ambitie van iedere gepassioneerde entrepreneur, maar helaas is het maar in weinig gevallen mogelijk. Integendeel. Als je wil waken over je mentale gezondheid, moet je af en toe mensen durven teleurstellen. Een belangrijke prioriteit om je mentaal fit te houden: tijd investeren in jezelf. Zo is tijd maken voor sport een voorbeeld van zo'n investering.

Als jij niet bepaalt waar jouw tijd naartoe gaat, zullen anderen dat voor jou gaan doen. - Anneleen De Lille

Het belang van staarmomenten

Ondernemers willen altijd op scherp staan. Wanneer ze even niet productief zijn, gaan de alarmbellen al rinkelen en komt er vaak al een eerste schuldgevoel. Wist je dat niemand voor 5 uur aaneen productief kan zijn? Voel je dus niet langer schuldig als je even niet in deep focus zit. Sta jezelf even toe om een staarmoment te hebben. Pas dan zul je je werk kunnen hernemen met hernieuwde focus!

Keer de aandacht ook eens naar binnen

Typisch aan harde werkers? Multitasking to the max. Loopje gepland? Dan vliegen al vaak de oortjes in voor een podcast. Stap je net in je auto? Dan is de kans groot dat je al snel een telefoontje doet in de tussentijd. Hierdoor zijn we nooit meer echt aanwezig in het moment maar zijn we altijd overladen met prikkels van buitenaf. Af en toe eens naar binnen keren, checken hoe het met jou gaat, kan enorm helpen. Enkele tips:

  • Sta je aan het rode licht? Kies voor een korte ademhalingsoefening
  • Ga je lopen? Laat je airpods eens thuis, en luister naar het ritme van de ademhaling
  • Doe geen telefoontjes de eerste tien minuten van je autorit

Ga voor een accountability partner

Het opmerken van destructieve gewoontes bij jezelf is heel moeilijk als ze zo diepgeworteld zijn. Iedere ondernemer op hoog niveau zou een persoon in zijn leven moeten hebben die die signalen kan opmerken voor hen. Een accountability partner helpt je om je gewoontes in de juiste richting te sturen.

PODCAST

Brent Luyckx van 4Gold over DNA-inzicht om je gezondheid, herstel en prestatie te verbeteren

INTERVIEW

Hoe PEAK Coaching het energieniveau van ondernemers maximaliseert

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.