PODCAST

Brent Luyckx van 4Gold over DNA-inzicht om je gezondheid, herstel en prestatie te verbeteren

Hoe kan DNA-inzicht je helpen met het optimaliseren van je gezondheid en ook je prestaties en herstel nadien? Je ontdekt het in het podcastinterview met Brent Luyckx van 4Gold en ex-kapitein Killian Overmeire van Sporting Lokeren.

By
PEAK Coaching
12 maart 2024
DNA advies 4GOLD

Heren, jullie hebben allebei een spectaculair parcours. Een niet altijd even gemakkelijk parcours. Brent, ik begin graag bij jou. Kun je wat meer toelichten over jouw parcours als ex-topsporter en ondernemer?

Brent Luyckx: "Jazeker. Ik ben zelf profwielrenner geweest maar ik ben helaas moeten stoppen door de ziekte van Crohn. En eigenlijk in mijn carrière ondervonden dat een one-size-fits-all niet werkt, althans voor mij niet. En dat ik ook geen data had om mij op te kunnen baseren om betere beslissingen te nemen. Daarom ben ik eigenlijk begonnen met 4Gold met DNA-analyse. Samen met een team zijn we software gaan schrijven om DNA te interpreteren, om daarbij inzichten te kunnen geven op vlak van gezondheid en performance."

Ondernemen en topsport wordt weleens vergeleken met elkaar. Zie jij bepaald linken, aangezien je 20 jaar profvoetballer bent geweest?

Killian Overmeire: "Ik denk vooral dat beginnen van onderaan de ladder. Ik kwam als 17-jarige bij de A-kern en ik heb me echt moeten opwerken als speler. Dat was echt bij trainen en nog niet veel om handen hebben. Maar toch toegewijd blijven aan jouw doel als profvoetballer. Dat zie je ook bij jonge ondernemers, die hebben fantastische ideeën maar je moet wel onderaan beginnen. Er gaat veel onzekerheid mee gepaard, je weet niet of iets zal aanslaan. Maar toch hou je focus en blijf je overtuigd van je missie of product. Als jonge gast moest ik ook vaak omgaan met de twijfel om alles in te zetten op sport, maar er dan toch uiteindelijk wel geraakt."

Ondernemers rijden 365 dagen per jaar de Tour de France

Er wordt weleens gezegd dat ondernemers 365 dagen per jaar de Tour de France rijden. Doet dat een belletje rinkelen bij jullie? Hoe staan jullie daar tegenover?

Brent Luyckx: "Ik denk dat er zeker een vorm van waarheid in zit. Als topsporter spendeer je ongeveer 70% aan trainingen en zo'n 30% aan wedstrijden. Bij ondernemers is het een beetje andersom. Daar heb je eigenlijk maar heel weinig tijd om te trainen en voelt iedere dag een beetje als wedstrijddag. Je moet elke dag performen. Zowel in topsport als ondernemen kun je niet echt op iemand terugvallen, nobody's going to do it for you. Je moet zelf trainen."

"Als topsporter spendeer je ongeveer 70% aan trainingen en zo'n 30% aan wedstrijden. Bij ondernemers is het een beetje andersom."

BRENT LUYCKX

Ik denk moesten we vragen aan Remco Evenepoel om 365 dagen de Tour de France te rijden, zou hij eens goed lachen. Recovery is enorm belangrijk. Hoe paste dat in jouw schema Killian?

Killian Overmeire: "Dat was super belangrijk. Zeker als oudere speler, als jonge gast kan je veel aan maar naarmate je ouder wordt moet je de dingen wel anders aanpakken. Naar het einde toe van mijn carrière moest ik er meer en meer aan doen om fit te zijn op wedstrijddagen. Ik geloof heel hard in het belang van voeding en supplementatie. Ik ging ook wel aan de slag met intermittent fasting maar het is niet voor iedereen hetzelfde. Je moet een balans vinden en zoeken wat voor jou werkt."

Het belang van optimaal herstel

Ondernemers hebben de neiging om enkel maar gas te geven, zo veel mogelijk uren te kloppen en keihard te werken. Ook bij topsporters, het is meer dan enkel bewegen. Hoe zouden we ondernemers ervan kunnen overtuigen dat herstel minstens even belangrijk is als je wil presteren?

Killian Overmeire: "Het is sowieso mega belangrijk. Ik ben iemand die niet gelooft in de extremen. Je kan niet meteen je ganse levensstijl omgooien. Het is belangrijk om er een manier van haalbaarheid in te krijgen. Beginnen met kleine stappen en van daaruit opbouwen. Je mag ook niet vergeten om te genieten af en toe. Mensen die heel extreem gaan houden minder langen vol en crashen vroeg of laat, om dan uiteindelijk toch terug te vervallen in oude gewoontes."

"Je mag ook niet vergeten om te genieten af en toe."

KILLIAN OVERMEIRE

© We Do Care Agency

Wat zou het eventuele voordeel kunnen zijn van supplementatie bij ondernemers?

Brent Luyckx: "Sowieso richting algemene gezondheid is dat de basis. Je gaat heel moeilijk alles uit je voeding kunnen halen, bijvoorbeeld vitamine D. Aan de hand van DNA kunnen we bijvoorbeeld zien hoe goed iemand vitamine D opneemt bij blootstelling aan de zon. Als iemand dat niet goed opneemt, weet die persoon aan de hand van DNA-analyse dat hij/zij vitamine D moet blijven supplementeren, zelfs bij de zomermaanden. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden. Per gezondheidsdoel zijn er passende supplementen."

Meten is weten: gezondheidsdata om betere keuzes te maken

Door allerhande wearables en technologieen wordt het meten van gezondheid steeds gemakkelijker. Hoe werkt dat voor jou Brent?

Brent Luyckx: "Ik gebruik eigenlijk WHOOP, ik ben vrij datagedreven. Je krijgt data op vlak van slaap, hartritmevariabiliteit en spanningslevels. Voor mij is dat een super interessante. Ik weet bijvoorbeeld als mijn hartritmevariabiliteit onder de 30 zakt, dat ik wellicht een beetje ziekjes aan het worden ben. Dat voelt op dat moment misschien niet zo, maar door dat onzichtbare zichtbaar te krijgen kan je wel de juiste beslissingen nemen en beslis ik bijvoorbeeld om op die moment te rusten in plaats van te trainen. Ook op vlak van slaap zie ik bijvoorbeeld wanneer ik minder diep heb geslapen. Ik weet dan dat ik een beetje slaap moet inhalen. Dat zijn beslissingen die je niet kunt nemen als je de data niet hebt. Dat is ook de reden waarom we bij 4Gold met DNA-analyse zijn begonnen."

Lessen van ex-topsporters

Jullie hebben allebei een professionele sportcarrière achter de rug. Wat zijn de belangrijke lesssen die jullie meenemen hieruit?

Killian Overmeire: "Wees niet te streng voor jezelf. Ik was heel streng voor mezelf en enorm veeleisend. Soms vergat ik naar de positieve dingen te kijken. Ik zoomde in op mijn foutjes. Je moet jezelf blijven positief bekrachtigen, ondanks een minder moment."

Brent Luyckx: "Om 100% te kunnen presteren als ondernemer, is het belangrijk om gezond te zijn en daar echt mee bezig te zijn. Het draait niet enkel om het werk dat op de plank ligt om compleet je gezondheid te laten varen. Je moet aandacht hebben voor beweging, voeding, slaap en het mentale aspect. Uiteindelijk zou het heel zinloos zijn om je vennootschapdoelen te bereiken terwijl je je volledige gezondheid opgeeft. Dan ben je ook niet echt gelukkig, denk ik."

Meer te weten komen over DNA-analyse? Beluister de podcastaflevering met Brent Luyckx en Killian Overmeire op Spotify!

INTERVIEW

Hoe PEAK Coaching het energieniveau van ondernemers maximaliseert

INTERVIEW

Sarah Parent (Go Forest) zet boompje op over welzijn

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.