BEWEGING

Tips om je algemene conditie voorgoed te verbeteren

Heb je het gevoel dat je conditie achterop geraakt is, dat je niet meer die fitheid van vroeger hebt? Met onze tips verbeter je je conditie, en dus ook je energiepeil en productiviteit.

By
PEAK Coaching
02 juli 2023
Myofasciale oefening

Cardiovasculaire training voor de uithouding

Simpel uitgelegd: sport om je longcapaciteit te vergoten en je hartspier te trainen. Belangrijke motoren natuurlijk als het gaat om conditie. Kies voor een sport die je ligt: dat kan lopen, zwemmen of fietsen zijn. Cardiovasculaire training zijn de trainingen waar je matig tot intensief beweegt en je uithoudingsvermogen verbetert. De way to go als je merkt dat de trap nemen al een inspanning is.

Krachttraining voor de spieren

Waar cardiovasculaire training vooral focust op houding, zal krachttraining je spieren gaan versterken. Ziet er niet alleen goed uit, van sterkere spieren verbetert je conditie ook. Bij krachttraining kun je denken aan deze oefeningen:

  • Squats
  • Lunges
  • Gewichtheffen
  • Push-ups
  • Planks

Bij het uitvoeren van krachttraining oefeningen, let je best op een juiste uitvoering om blessures te vermijden. Een personal trainer kan je natuurlijk het goede voorbeeld tonen en corrigeren waar nodig.

Gezonde voeding als brandstof

Gezonde voeding is de brandstof die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en presteren indien nodig. Kies vooral voor onbewerkte voeding. Dat is eten dat niet of nauwelijks bewerkt is door de voedingsindustrie. Het betekent niet rauw of ongekookt, maar wel vers en ‘puur’. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit, eieren, noten, vlees en vis.

Voldoende rust inplannen

Wie traint, moet ook rusten. Dat is de gouden regel. Geef je lichaam de nodige rust: gemiddeld zo'n 8 uren slaap per nacht en voldoende rust tussen trainingen. Je lichaam moet namelijk van iedere training herstellen. Het aantal dagen rust dat je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van de training. Bij cardiovasculaire training kun je best 1 à 2 rustdagen per week nemen, waar je bij krachttraining soms hersteltijden hebt van 24 tot 72 uur. Vooral schouders getraind bij krachttraining? Dan kun je de dag erna uiteraard wel je benen trainen, maar dus best niet meteen opnieuw dezelfde spiergroep.

Consistentie is goud waard

Consistent sporten: dat is de gouden regel als je meer conditie wil krijgen. Een haalbare frequentie van 1 à 2 keer per week sporten, en dat volhouden gedurende een lange termijn, zorgt ervoor dat je de beste resultaten behaalt. Kies voor haalbare resultaten op lange termijn, op die manier geniet je ook nog eens van het proces.

SLAAP

Slecht slapen bij ondernemers: tips van stress- en slaapexperte Aisha Cortoos

RECOVERY

De voordelen van massage: ontspannen en opladen voor high performers

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.